Opleidingen – rijbewijs B

Je rijbewijs halen is een belangrijk moment. Met het rijbewijs op zak ben je niet meer afkankelijk van anderen of het openbaar vervoer. Je kunt zelf de weg op en overal heen rijden. Voordat je begint met je rij-opleiding dien je wel minimaal 16,5 jaar te zijn. rijschool Strijk help jou, om op een voor jou prettige manier je rijbewijs te halen. Als je bij ons rijles neemt, krijg je eerst een proefles/ intake om te kijken wat voor lesprogramma bij jou past. Hoeveel rijlessen je nodig gaat hebben of dat je zelfs via een versnelde manier je rijbewijs kan halen.

Wat voor lessen kan ik volgen bij rijschool Strijk.
Bij rijschool Strijk kan je op verschillende manieren lessen volgen. Je kan lessen per uur en per blok van 2 uur. Bij ons is het ook mogelijk om samen met een andere leerling een blok van 2 uur te volgen. Tevens kun je, als je al in het bezit bent van je theorie, versneld rijlessen nemen.
Buiten de gewone rijlessen is het ook mogelijk om bij ons rijlessen te volgen in het Engels of als je een medische achtergrond hebt, zoals bijv. ADHD of PDD-nos.
Als je na 1 november 2011 17 jaar geworden bent kun je bij rijschool Strijk ook rijlessen nemen voor 2todrive.
De kosten voor de rijlessen kun je vinden onder het kopje tarieven.
boven

Wat ga ik tijdens de lessen leren?
rijschool Strijk begint altijd met voertuigbeheersing zoals;

  • wegrijden
  • stoppen
  • op&terugschakelen.
  • remmen  en tot stilstand komen.
  • leren gebruiken van de instrumenten zoals de richting aanwijzer.

Tijdens de rijlessen leer je inzicht te krijgen in het verkeer en leer je om te gaan met computer navigatie, bebording lezen
en diverse bijzondere verrichting zoals;

  • de hellingproeg
  • in een rechte lijn achteruit rijden
  • keren op de weg
  • vooruit en achteruit in een vak parkeren
  • een bocht achterwaard rijden
  • vooruit en achteruit fileparkeren

boven

Wanneer kan ik praktijk examen doen?
Parktijk examen is het tweede onderdeel voor het behalen van je rijbewijs B.
Het praktijkexamen moet worden afgelegd tijdens deelname aan het verkeer onder toezicht van een examinator van het CBR. 
Voor je parktijkexamen gaat doen kun je ook nog een tussentijdse toets (TTT) afleggen. Om te kijken waar je staat voor je praktijk examen. Voor je het praktijkexamen of een tussentijdse toets kan afleggen, moet je het theorie-examen hebben gehaald.


boven
 

Vanaf welke leeftijd kan ik parktijkexamen doen?
Je kan  vanaf je 18e jaar praktijkexamen doen. Je kan op je 17e al rijlessen volgen zodat je op het moment dat je 18 wordt klaar bent om rijexamen te doen.
 Ben je na 1 november 2011 17 jaar geworden bent en deelneemt aan 2todrive kan je rijlessen volgen vanaf 16,5  jaar kan je op je 17e al praktijkexamen doen. na het behalen van je rijbewijs voor 2todrive mag je tot je 18e allen onder begeleiding van vooraf aangemelde coaches deelnemen aan het verkeer.
boven

Wat moet ik kunnen voor het praktijk examen?
Het Praktijk examen bestaat uit vaste onderdelen die je naar eigen inzicht of op een vastgestelde manier moet uitvoeren.
Tevens worden er technische vragen gesteld over de auto en je moet altijd op 25 meter afstand een kenteken kunnen oplezen.
De examenroute die tijdens het examen moet  afleggen moet je op verschillende manieren kunnen uitvoeren.
onderdelen van het praktijkexamen kunnen  zijn:

  • Bijzondere manoeuvres
    zijn 3 manoeuvres , de omkeeropdracht, de parkeeropdracht en de stopopdracht.
    Tijdens het examen kun je 2 van de 3 onderdelen verwachten.
    Omkeeropdracht 
    Je krijgt de opdracht een straat in tegengestelde richting te gaan rijden. Zelf kies je een manier om te keren en de andere kan op te rijden. ( bijv. keren op de weg, bocht achteruit of via steken.)
     Parkeeropdracht
    Je krijgt de opdracht om een straat of parkeerterrein aangewezen, waar na je zelf een parkeerplek kiest om de lesauto correct te parkeren. Hierbij is het belangrijk dat je rekening houd met de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid.
    Stopopdracht
    Je krijgt de opdracht zo dicht mogelijk achter een andere auto stoppen om daarna vooruitrijdend weer verder te gaan met je examenroute.

     

     

     

     

     

    ! Het is vrij aan een examinator om tijdens het examen ook een hellingproef toe te voegen.
    ! Je kunt een vrijstelling krijgen voor de Bijzondere manoeuvers door de tussentijdse toets te doen.

  • Voertuigkennis
    Hierbij kan je vragen verwachten over de technische kennis over de motor, de banden, het interieur, de richting aanwijzer en het bedieningspaneel van de auto.
  • Clusteropdracht
    Betreft een gedeelte van de examenroute , die je 3 tot 5 keer tijdens de examen route kan verwachten. Het kan bestaan uit  het rijden van een route aan de hand van aanwijzingen van de examinator, door middel van het vragen van de weg aan een voorbijganger, via lezen van bewegwijzering of via het navigatiesysteem.
    Aanwijzingen van de  examinator
    Je krijgt van de examinator mondeling aangegeven welke richting je moet rijden.
    Vragen naar de weg
    je krijgt de opdracht om aan een omstander mondeling de weg te vragen en vervolgens aan de hand van het gegeven antwoord deze route te volgen.
    Lezen van bewegwijzering
    je krijgt de opdracht om naar een lokatie te rijden, waarbij je de route aan de hand van de wegwijzers in het verkeer de moet volgen.
    Volgen navigatiesysteem
    je krijgt de opdracht om via het navigatiesysteem een route te rijden. hierbij moet je zelf de route kunnen ingeven, waarbij het aan de examinator is aan te gegeven welke variant je moet rijden ( bijv kortste route, snelste route, snelweg vermeiden). Routes naar de CBR-examenlokaties staan onder favorieten in het navigatiesysteem opgeslagen.
  • Gevaarherkenning
    Je krijgt de opdracht om ergens stil te gaan staan, waarna  de examinator je vragen gaat stellen over de manier waarop je de net daarvoor uitgevoerde verkeerssituatie hebt uitgevoerd. over bepaalde situatie, waarbij de examinator je kennis en inzicht m.b.t. gevaarherkenning toetst.
  • Milieubewust rijgedrag
    Hierbij wordt door de examinator gekeken hoe je omgaat met milieubewust rijden. Waarbij gekeken wordt naar anticiperend rijgedrag, het aanhouden van een constante snelheid, maximaal gebruikmakend van het rollend vermogen van de auto en je schakelgedrag. 

Voor een uitgebreide uitleg klik hier.

boven

Wat houd een gezondheidverklaring in?
Om te mogen rijden moet je geestelijk en lichamelijk in staat zijn om te kunnen rijden.  Het CBR beoordeeld aan de hand van vragen of je rijgeschikt bent.  In het vragenformulier 'Gezondheidsverklaring' stelt het CBS je enkele vragen over je over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.  Aan de hand van de antwoorden beoordeeld het CBR of je rijgeschiktbent en wordt de gezondheidsverklaring afgegeven.
De regel die het CBR hiervoor hanteerd zijn simpel. Als je op één van deze vragen met JA antwoord, krijg je niet direct een verklaring van rijgeschiktheid maar dient er een nader onderzoek door een arts plaaten te vinden. Als je nergens JA hebt ingevuld dan zal het CBR de 'Gezondheidsverklaring' afgeven. Aan de aanvraag van de 'Gezondheidsverklaring' zitten kosten verbonden deze dient je bij het CBR te voldoen. 
klik hier voor meer informatie en het online kopen van de 'Gezondheidsverklaring'.
boven

Waarom is een gezondheidsverklaring nodig?
De overheid heeft besloten dat iemand die het praktijk examen A, B, BE wil afleggen,  zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen veiligheid en die van anderen. Je bent daarom  verplicht is om een verklaring omtrend je geestelijke en lichamelijkegezond  in te vullen en te laten beoordelen op je rijgeschiktheid. Zonder deze rijgeschiktheidsverklaring kun je geen praktijkexamen afleggen en of je rijbewijs halen. Je kunt de 'Gezondheidsverklaring' kopen  via mijncbr.nl. De verklaring is zowel downloaden als online invullen.
boven

Rijbewijs en rijlessen met een medische achtergrond
Bij rijschool Strijk is het mogelijk voor mensen, die meer moeite moeten doen om het rijbewijs te halen, om speciale rijlessen te volgen.

Rij-instructeur Tinus Strijk is opgeleid om leerlingen die moeite hebben de vaardigheden voor het rijbewijs eigen te maken, op een goede manier rijlessen te geven en te begeleiden naar het rijexamen.
Zo heeft hij een opleiding gevolgd om rijlessen te kunnen geven aan mensen met de medische achtergrond zoals ADHD en PDD-nos.

Voor deze doelgroep kan rijschool Strijk speciale lespakketten opstellen.
Voor het opstellen van het lespakket zal altijd een persoonlijk gesprek en een proefles/intake worden gedaan om het lesprogramma en lespakket zo passend mogelijk te maken.
Wil u meer informatie over rijlessen voor mensen die meer moeite moeten doen neem dan contact met ons op via het contact formulier , de mail of bel ons voor een persoonlijke afspraak.

Wij helpen u graag aan een speciaal aangepast pakket.
boven

Rijlessen in het engels.
At drivingschool Strijk it's possible to follow lessons in English. We can help you to learn the technique to drive a car and to take part in the traffic.
In the Netherlands you need for your car license, the drivers license category B. To get you’re drivers license you need to take 2 exams. the first one is the theory exam and the second one is the practical exam. In the Netherlands you need to take you’re driving lessons by a driving school. For both the theory and the practical exam it is possible to do it in English.
For more information please contact us via the contact form, mail  or call us for a personal appointment .
boven

terug naar het opleidingenoverzicht